next up previous
Next: About this document

JBJDM178

Bogens talrepræsentation: Bogen bruger, i modsætning til den tidligere udgave binær representation af tal, når der skal arbejdes med funktioner fra de naturlige tal ind i de naturlige tal. Den gamle udgave brugte unær representation, hvor tallet n representeres vha n I'er dvs tex2html_wrap_inline116 svarer til tallet n. Dette er naturligvis en dårlig måde at representere på, når vi tænker på plads bla, men det har den fordel, at mange operationer er nemme at implementere på Turing maskiner. For eksempel udregnes n+m simpelt vha maskinen tex2html_wrap_inline122, hvis vi har data på formen tex2html_wrap_inline124. I er naturligvis velkomne til at vælge denne representation hvis I skal regne opgaver, medmindre det eksplicit er krævet, at der anvendes en anden representation. Tænk selv over hvorledes I kan konvertere mellem unær og binær representaion of tal.

Forelæsningen den 2/11:
remse31

Opgaver til 4/11:

Lærebogen 4.2.1, 4.3.3, følgende tidligere eksamensopgaver: Januar 96 opgave 3 (b) og Juni 96 opgave 4. samt følgende opgave

Lav en turing maskine der beregner funktionen tex2html_wrap_inline126, altså erstatter w med lige så mange kopier af w som strengen er lang. Hint: start med at give en beskrivelse i ord af de væsentligste skridt. Du kan "gemme" en tæller forrest (=længst til venstre) ved at skifte mod højre |w| gange.

Afleveringsopgaver til 4/11:

  1. Vis ved hjælp af pumpelemmaet for CFL, homomorfier og inverse homomorfier, at følgende sprog ikke er kontekstfrit:
    displaymath134
  2. Lav en Turing maskine M som semiafgør tex2html_wrap_inline138. I skal angive maskinen på diagramform som i bogen. Husk at M kun må stoppe på strenge der ligger i L. Gør rede for at M virker som den skal.

Husk, at I ved at aflevere sådanne opgaver kan få checket, om I formulerer jer korrekt, inden det koster at lave fejl!!

Se bagsiden!

Trykfejl i Bogen Der er desværre en række temmeligt alvorlige trykfejl i bogen. Jeg vil bestræbe mig på at meddele flest muligt her på ugesedlen, men dog kun de som ikke er med på forfatternes egen trykfejlsliste. Der er dog også enkelte fejl her, som jeg vil gøre opmærksom på.

  1. Figur 4.9 Det sidste a (inden pilen tilbage) skal ikke med.
  2. Figur 4.9 Som nævnt i forfatternes trykfejlsliste, så er den viste maskine (efter ovenstående rettelse) maskinen tex2html_wrap_inline148.
  3. Eksempel 4.2.1 (Figur 4.11) Den viste maskine accepterer også strenge på formen tex2html_wrap_inline150. Fejlen kan rettes ved ikke at bruge samme markør for de matchede kopier af a,b,c. F.eks kan man bruge A,B,C henholdsvis og så korrigere maskinen efter dette.
  4. Eksempel 4.2.2 tex2html_wrap_inline156 beregnes af maskinen tex2html_wrap_inline158
  5. Figur 4.12 Nederste linie (dvs tex2html_wrap_inline160) skal erstattes af tex2html_wrap_inline162. Desuden skal der afsluttes med tex2html_wrap_inline164 til allersidst, for at få hoved i rette position.

Spileftermiddag På IMADA har vi tradition for at spille. I år er det ikke kun backgammon; men alt muligt -- der står på spil! Den første spilleeftermiddag er fredag den 5. november klokken 13.00 på 1. sal ved IMADA. På programmet er hex ("matematisk" brætspil), skak, ludo, trivial persuit, kort og selvfølgelig også backgammon. Bare mød op -- der er øl og chips, til de hurtige -- sponsoreret af fagrådet!

Se mere på: http://www.imada.sdu.dk/Tutor/

Venlig hilsen Erik Vind Nielsen
Faglig tutor



next up previous
Next: About this document

Joergen Bang-Jensen
Tue Oct 26 16:28:52 MEST 1999